Praktijk Ariese Kulturhus
Beweegt u in de goede richting!

Schroth-therapie
Scoliose en versterkte kyfose zijn standsafwijkingen van de wervelkolom die vaak ontstaan tijdens de groei. Het is heel zinvol om tijdens de groeispurt alert te zijn op mogelijke houdingsafwijkingen en deze op tijd te behandelen.
De Schroth-methode (vernoemd naar Katharine Schroth) is een oefenmethode voor kinderen en volwassenen met scoliose en/of versterkte kyfose. Deze behandelmethode wordt in Duitsland al jaren met veel succes toegepast. In Nederland is deze behandelmethode tot dusver nog vrij onbekend, maar doet snel zijn intrede vanwege de positief behaalde resultaten (o.a. in de Maartenskliniek in Nijmegen). 

Behandeldoelen zijn: correctie van de stand van de wervelkolom, reductie en afremmen van de progressie van de scoliose, houdingsverbetering en pijnvermindering.

Scoliose
Een scoliose is een zijdelingse verkromming van de wervelkolom, waardoor één of twee bochten ontstaan. De scoliose kan S-vormig (2 bochten) of C-vormig (1 bocht) zijn. 

De scoliose is het beste te zien wanneer je met gestrekte benen de rug voorover buigt.  Wanneer je vanaf de achterkant kijkt zie je soms dat de ribben aan de ene kant hoger staan dan aan de andere kant.

Kyfose
Bij een versterkte kyfose is de wervelkolom te ver naar voren gebogen en wordt de rug boller. De versterkte kyfose is het beste te zien wanneer je met gestrekte benen de rug voorover buigt. Wanneer je dan vanaf de zijkant kijkt, zie je dat de rug in een mooie egale kromming buigt (bij een normale anatomie) of dat de bovenrug een knik vormt (versterkte kyfose).

 


E-mailen
Bellen
Map
Info